Περιοχές καλλιέργειας
Η πιο εκπληκτική, πολυδύναμη, λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Αρχικά καλλιεργούνταν στα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στη Σαντορίνη, που είναι και ο τόπος καταγωγής της. Από εκεί μετανάστευσε στη Χαλκιδική, για να φθάσει σήμερα να καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε μία έκταση που ξεπερνάει τα 11.500 στρέμματα. Λόγω της υψηλής οξύτητας, του αρώματος και της ευκολίας προσαρμογής σε διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα διατηρώντας το χαρακτήρα της, η ποικιλία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στη δημιουργία νέων αμπελώνων σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Φυτό
Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ικανοποιητικά ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και την ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια. Μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους εδαφοκλιματικών συνθηκών διατηρώντας τα αμπελουργικά χαρακτηριστικά και τις οινολογικές του ιδιότητες. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μέτρια ως μεγάλα, 350 gr., κυλινδρικά, πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα. Οι ράγες είναι μεγάλες, 2,9 gr., σφαιρικές, με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη, μαλακιά, με ευχάριστα υπόξινη γεύση, με 2-3 μάλλον μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 97,4 % του βάρους των σταφυλιών.
Προϊόν
Το κρασί του Ασύρτικου χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοολικό τίτλο, υψηλή οξύτητα, σπάνια για λευκό μεσογειακό οίνο, χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα, αλλά οξειδώνεται εύκολα, για αυτό και χρειάζεται προσοχή στην οινοποίησή του. Συμμετέχει στην παραγωγή του ξηρού οίνου Ονομασίας Προελεύσεως "Σαντορίνη", του γλυκού οίνου της ίδιας Ονομασίας Προελεύσεως "Πλαγιές Μελίτωνα", αρκετών Τοπικών Οίνων (Επανωμίτικος, Μακεδονικός, Πλαγιές Βερτίσκου, Αττικός κ.α.) και κοινών επιτραπέζιων κρασιών.