USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

5 Νοεμβρίου, 2014

10 Χρυσοί κανόνες για το πότισμα

10 Χρυσοί κανόνες για το πότισμα

Για να μη μαραθούν τα φυτά σας το καλοκαίρι χρειάζονται αρκετό νερό. Ποια είναι όμως η κατάλληλη ποσότητα και πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζετε; Συνεχίστε το διάβασμα και θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το πότισμα των φυτών σας.

 

 

Κανόνας Νο 1: Να διατηρείτε ομοιόμορφη υγρασία

Κάποια φυτά στηρίζονται στην ομοιόμορφη υγρασία. Παρ' όλ' αυτά μια ελαφριά ξηρασία πριν το πότισμα ευνοεί την ανάπτυξη των ριζών των φυτών.

Κανόνας Νο. 2: Να ποτίζετε λιγότερες φορές αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα

Στα παρτέρια, μία με δύο φορές πότισμα την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετό: καλύτερα να ποτίζετε λιγότερες φορές με περισσότερο νερό παρά συχνότερα με λίγο νερό.

Κανόνας Νο. 3: Να ποτίζετε αργά το απογευμα ή νωρίς το πρωί

Όταν ποτίζετε σε δροσερό χώμα, το απόγευμα ή το βράδυ, εξατμίζεται λιγότερο νερό απ' ότι αν ποτίζετε σε ζεστό χώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι τα φυτά σας μπορούν να προμηθευτούν το νερό που χρειάζονται πριν αρχίσει η ζέστη της επόμενης ημέρας.

Κανόνας Νο. 4: Διατηρήστε τα φύλλα στεγνά

Τα βρεγμένα φύλλα προσβάλλονται από ασθένειες. Αν μείνουν βρεγμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες μπορεί να προκύψουν. Αν μείνουν βρεγμένα κάτω από τον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ελαφριού εγκαύματος (οι σταγόνες λειτουργούν σα γυαλί).

Κανόνας Νο. 5: Ποτίστε με τη σωστή ποσότητα νερού

Το πότισμα είναι ικανοποιητικό όταν φτάνει επαρκώς στις ρίζες του φυτού. Οι πολύ μικρές ποσότητες νερού συνήθως καλύπτουν λίγα εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος ή δε φτάνουν καν στο χώμα σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. αν το χώμα καλύπτεται από φύλλα). Επιπλέον, τα καλλιεργούμενα φυτά βασίζονται στη διατήρηση ομοιόμορφης υγρασίας, μέχρι οι καρποί τους να ωριμάσουν για συγκομιδή (για παράδειγμα κατά το σχηματισμό των ριζών ή των βολβών (καρότα, πατάτες), των φύλλων (βασιλικός) του λάχανου, του μαρουλιού, των φασολιών ή των φρούτων (τομάτες, φρούτα κτλ).

Κανόνας Νο. 6: Να ποτίζετε με μεγάλες ποσότητες νερού και μικρές παύσεις

Το νερό χρειάζεται λίγο χρόνο για να διεισδύσει στο χώμα. Πριν το πολύτιμο νερό ξεχειλίσει αχρησιμοποίητο, είναι προτιμότερο να ποτίζετε επαναλαμβανόμενα και διακεκομμένα.

Κανόνας Νο. 7: Να ποτίζετε με συγκεκριμένο στόχο αλλά και με διασπορά

Το πότισμα στο ίδιο σημείο της ρίζας συνέχεια, οδηγεί στη μονομερή ανάπτυξη της ρίζας και συνεπώς σε κακή λήψη θρεπτικών ουσιών από το φυτό. Να ποτίζετε πάντα γύρω από το φυτό και να διανέμετε το νερό σε όλη την περιοχή ποτίσματος.

Κανόνας Νο. 8: Να ποτίζετε χωρίς να σπαταλάτε νερό

Να ποτίζετε όσο είναι απαραίτητο και όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος στο παρτέρι, το μπαλκόνι ή το γκαζόν σας.

Κανόνας Νο. 9: Να αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα

Το υπερβολικό νερό που μένει στάσιμο, διώχνει τον αέρα που αναπνέουν οι ρίζες έξω από το χώμα - οι ρίζες πνίγονται χωρίς οξυγόνο.

Κανόνας Νο. 10: Να χρησιμοποιείτε ποιοτικό χώμα πλούσιο σε άργιλο

Το χώμα που είναι πλούσιο στα μεταλλικά στοιχεία του αργίλου μπορεί να συγκρατήσει το νερό καλύτερα και με πιο ομοιόμορφο τρόπο. Το χειμώνα ή τα καλοκάιρια που βρέχει να εξασφαλίζετε πολύ καλή αποστράγγιση του νερού για να αποφεύγετε φαινόμενα υπεράρδευσης.