USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Δεκεμβρίου, 2014

Καλλιεργητικές οδηγίες για την ορχιδέα

Καλλιεργητικές οδηγίες για την ορχιδέα

Οι ορχιδέες αποτελούν ένα από τα πιο γοητευτικά λουλούδια καθώς ο κόσμος αγαπά ιδιαίτερα τα ξεχωριστά άνθη της αλλά και τον τρόπο που αναπτύσσεται. Η ορχιδέα είναι ένα "επίφυτο" φυτό, δηλαδή αναπτύσσει τις ρίζες του πάνω σε άλλα φυτά (π.χ. πεύκα) χωρίς όμως να τα βλάπτει, ζώντας από τα θρεπτικά συστατικά της ατμόσφαιρας. Αναπτύσσεται από μόνη της σε τροπικά κλίματα, πλούσια σε υγρασία.

Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται κατά κόρον κυρίως μέσα στο σπίτι και προσφέρεται ως δώρο σε εσωτερικούς χώρους όπως σπίτια και γραφεία. Πως όμως μπορούμε να διατηρήσουμε μια ορχιδέα στον χώρο μας; Θα μπορέσουμε επιτυχώς να την κάνουμε να ανθοφορήσει ξανά και ξανά; Μάθετε όλες τις τεχνικές που θα βοηθήσουν σε μία παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη ανθοφορία.
Καλλιεργητικές περιποιήσεις
Αρκεί να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τις συνθήκες που η ορχιδέα αναπτύσσεται στο φυσικό της περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις πιο διαδεδομένες ορχιδέες (phalaenopsis) οι οποίες που αναπτύσσουν την ρίζα τους σε φλοιό πεύκου. Οι ορχιδέες αυτές (phalaenopsis) χρειάζονται:
Πότισμα: Η ορχιδέα απαιτεί αραιό πότισμα (μία φορά την εβδομάδα). Ποτίζουμε την ορχιδέα μας βυθίζοντας το γλαστράκι της σε ένα κουβαδάκι με νερό για περίπου 20 λεπτά. Έπειτα αφήνουμε το γλαστράκι να στραγγίξει (έχει τρύπες στο κάτω μέρος) και στην συνέχεια το τοποθετούμε πάλι στο κασπό. Προσοχή: Οι περισσότερες ορχιδέες μπορούν να ανεχθούν την ξηρασία πολύ καλύτερα απ’ ότι μπορούν να ανεχθούν την υπερβολική υγρασία.
Φως: Οι ορχιδέες αγαπούν το φως. Χρειάζονται 12 με 14 ώρες έμμεσο φως κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Αν οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές την τοποθετούμε σε έναν χώρο που ανάβουμε συχνά το φως. Προσοχή: Να μην χτυπάει άμεσα ο ήλιος την ορχιδέα.
Έδαφος: Εφόσον η ορχιδέα μας μεγαλώνει σε φλοιό πεύκου είναι ένα από τα επίφυτα είδη. Φροντίζουμε να την μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερο γλαστράκι χρησιμοποιώντας πάλι φλοιό πεύκου. Αν η ορχιδέα μας βρίσκεται σε χώμα τότε είναι ένα από τα λίγα είδη που δεν είναι επίφυτα και θα χρειαστείτε ειδικό χώμα.
Λίπανση: Οι ειδικές βιταμίνες για ορχιδέες προάγουν την υγιή τους ανάπτυξη των φύλλων, της ρίζας αλλά και την παραγωγή νέων ανθέων. Είναι σημαντικό να ταΐζουμε την ορχιδέας μας όταν δεν έχει άνθη με σκοπό να την βοηθήσουμε να παράγει νέο βλαστό ο οποίος θα ανθοφορήσει. Λιπαίνουμε δύο φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Χρησιμοποιούμε το λίπασμα στο νερό του ποτίσματος δύο φορές το μήνα. Προτείνουμε το λίπασμα να χρησιμοποιείται όταν η ορχιδέα δεν έχει άνθη, με αυτόν τον τρόπο παρατείνουμε την ανθοφορία της για πιο πολύ καιρό.
Πρωτεϊνες: Τις ψεκάζουμε στη ρίζα εφόσον η ορχιδέα μας αδυνατεί να ανθοφορήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. άνω των 8 μηνών). Ψεκάζουμε την ρίζα τακτικά ώστε να δημιουργήσουμε οφθαλμούς που θα προάγουν την ανθοφορία.
Πηγή: www.gemma.gr