USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Μαρτίου, 2018

Καλλιεργητικές οδηγίες για το κοκκάρι (Μικροί βολβοί κρεμμυδιού)

Καλλιεργητικές οδηγίες για το κοκκάρι (Μικροί βολβοί κρεμμυδιού)

Το κοκκάρι είναι µικροί βολβοί διαµέτρου συνήθως 0,8-2,5 cm. Χρησιµοποιείται για παραγωγή βολβών (ξερό κρεμμύδι) ή πράσινων νωπών κρεµµυδιών (χλωρών). Η καλλιέργεια του είναι πολύ εύκολη. Ακόμα και αν δεν έχετε δικό σας κήπο, μπορείτε εύκολα να το φυτέψετε σε ζαρντινιέρες ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ο αρχαίος κόσμος καλλιεργούσε το κρεμμύδι όχι μόνο για τη χρήση του στη μαγειρική αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, που οφείλονται στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε ιώδιο και θειάφι.


10 Βήματα για τη παραγωγή ξερού κρεμμυδιού χρησιμοποιώντας το κοκκάρι!
• Φυτεύουμε το κοκκάρι σε επιφάνειες με ήλιο κατά προτίμηση. Το έδαφος θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να μην φυσάει πολύ δυνατός άνεμος.
• Η καταλληλότερη εποχή είναι το διάστημα από Φεβρουάριο ως Μάρτιο.
• Σκαλίζουμε το χώμα και αφαιρούμε μεγάλες πέτρες και ζιζάνια.
• Αν το χώμα δεν είναι καλής ποιότητας, μπορούμε να προσθέσουμε χώμα κατάλληλο για κηπευτικά. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να εμπλουτίσουμε με οργανικό λίπασμα κατάλληλο για πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
• Πατάμε ελαφρά.
• Διαλέγουμε το κοκκάρι. Οι βολβοί της ποικιλίας που θα καλλιεργήσουμε πρέπει να είναι σφιχτοί και μικροί. Απορρίπτουμε εκείνους που είναι πολύ μαλακοί ή πολύ μεγάλοι.
• Κάνουμε μια σειρά από μικρές τρύπες στο χώμα. Αφήνουμε αποστάσεις 12-15 cm επί της γραμμής φύτευσης και 30 cm μεταξύ των γραμμών.
• Φυτεύουμε το κοκκάρι σε βάθος 3-4 cm με την κορυφή του βολβού προς τα πάνω και ποτίζουμε.
• Συνεχίζουμε τα ποτίσματα μας και περιμένουμε έως ότου να ξεραθεί το υπέργειο φύλλωμα.
• Συγκομίζουμε! Βγάζουμε προσεχτικά τους βολβούς από το χώμα και τους αφήνουμε να ξεραθούν.

Extra συμβουλές:

• Στη περίπτωση που θέλουμε να συγκομίσουμε χλωρά κρεμμυδάκια φυτεύουμε συνήθως τους μήνες Σεπτέμβρη-Μάρτιο.
• Διαλέγουμε μεγάλους βολβούς, γιατί θα δώσουν γρήγορα μακρύ γερό στέλεχος και ωραίο φύλλωμα. Η συγκομιδή τους γίνεται οποτεδήποτε χρειαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
• Στην αγορά μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες κοκκαριού (Sturon, Stuttgarter, Snowball, Red Carmen). Διαλέγουμε εκείνη που ανταποκρίνεται στα δικά μας γούστα!
• Λίγο πριν τη συγκομιδή της καλλιέργειας μπορούμε να προσθέσουμε θειάφι για να παράγουμε πιο καυστικά κρεμμύδια ή να ελαττώσουμε το νερό του ποτίσματος.

Πηγή: www.gemma.gr