Είναι φθινόπωρο, οι μέρες μικραίνουν σιγά σιγά και γίνονται πιο ψυχρές. Ο χειμώνας δεν απέχει πολύ. Τι μπορούν να κάνουν, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες κήπων το φθινόπωρο; Να προετοιμαστούν για το χειμώνα, φυσικά!
Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για εργασίες μεταφύτευσης, επειδή το χώμα έχει αρκετή υγρασία χάρη στις τακτικές βροχές. Το έδαφος είναι ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και έτσι τα φυτά έχουν ακόμα αρκετό χρόνο για να συνηθίσουν τη νέα τους θέση και να σχηματίσουν νέες ρίζες.
Μπορεί επίσης να γίνει φύτευση νέων φυτών το φθινόπωρο χωρίς φόβο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν το χειμώνα να μπει λίγο χρώμα στον κήπο. Για τις τριανταφυλλιές, για παράδειγμα, το φθινόπωρο, πριν από τον πρώτο παγετό, είναι η ιδανική εποχή φύτευσης.
Οι βολβοί μπορούν επίσης να φυτευτούν το φθινόπωρο, έτσι ώστε τα άνθη τους να προβάλουν από το έδαφος την κατάλληλη στιγμή την άνοιξη, για να σας θαμπώσουν με τα λαμπερά τους χρώματα. Η κατάλληλη θέση είναι ζωτική για να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν αυτοί οι προάγγελοι της άνοιξης. Οι περισσότεροι αγαπούν το φρέσκο, υγρό χώμα την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι, κατά την περίοδο ανάπαυσής τους, το χώμα μπορεί να είναι ξερό και πορώδες. Οι βολβοί θα πρέπει να φυτεύονται στο έδαφος σε βάθος ίσο με δύο έως τρεις φορές το ύψος τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε τους βολβούς στο έδαφος με τη μύτη τους προς τα επάνω, να τους καλύψετε με το χώμα από το φυτευτήρι και να πιέσετε το χώμα από πάνω.
Όταν τα χαμόδεντρα κιτρινίζουν, τα στελέχη τους γέρνουν προς το έδαφος ή αρχίζουν να ξεραίνονται, είναι καιρός να τα κλαδέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά στέλνουν τους χυμούς τους πίσω στις ρίζες τους. Εάν δεν κλαδευτούν, μπορεί να καταστραφούν.
Οι θάμνοι και τα χαμόδεντρα μπορούν να κλαδευτούν στο ένα τέταρτο περίπου του μεγέθους τους. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θάμνου ή του χαμόδεντρου.
Οι φράχτες θα πρέπει να κλαδεύονται για τελευταία φορά το φθινόπωρο, για να αποφευχθεί η αποσύνθεση από τη συσσώρευση υγρασίας. Κλαδεύετε τους φυλλοβόλους φράχτες μόνο μέχρι εκεί που φτάνετε χωρίς να δημιουργείτε τρύπες, γιατί δεν θα ξαναφυτρώσουν στη διάρκεια του χειμώνα και ο φράχτης θα δείχνει γυμνός. Τυχόν φύλλα δέντρων που έχουν πέσει πάνω στο φράχτη θα πρέπει επίσης να αφαιρούνται, διαφορετικά ο φράχτης δεν θα έχει αρκετό καθαρό αέρα και ήλιο και μπορεί να σαπίσει.
Το χειμώνα, η υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή ηλιοφάνεια επηρεάζουν το γκαζόν. Γι’ αυτό το γκαζόν χρειάζεται λίγη περιποίηση και φροντίδα πριν αρχίσουν τα κρύα. Όταν πέφτουν τα φύλλα το φθινόπωρο, θα πρέπει να σκουπίζονται από το γκαζόν τακτικά. Τα φύλλα που μένουν πεσμένα πάνω στο γκαζόν του στερούν το φως και ενθαρρύνουν το σχηματισμό ξερών, καφέ κηλίδων και την ανάπτυξη βρύων. Κουρέψτε το γκαζόν σας για τελευταία φορά γύρω στις αρχές Νοεμβρίου. Βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι δεν είναι πιο κοντό από 5 εκ., καθώς το ψηλότερο γρασίδι μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τον λιγοστό ήλιο. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή στα ζιζάνια και τα βρύα.
Συνιστάται επίσης η χρήση ενός φθινοπωρινού λιπάσματος. Τα φθινοπωρινά λιπάσματα έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλά επίπεδα καλίου. Η υψηλή ποσότητα καλίου δυναμώνει το γρασίδι και αυξάνει την αντοχή του στον παγετό. Τα παραδοσιακά λιπάσματα γκαζόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το φθινόπωρο, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα αζώτου και επιταχύνουν την ανάπτυξη του γκαζόν, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευπαθές στον παγετό.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες μικροδουλειές που πρέπει να γίνουν πριν από τον πρώτο παγετό:
Όταν έρθει ο χειμώνας, οι κηπουροί μπορούν να κάνουν ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από την κηπουρική. Προσέξτε όμως: Πριν περάσει πολύς καιρός θα πρέπει να ξαναστρωθείτε στη δουλειά!