Περιοχές καλλιέργειας
Κοσμοπολίτικη λευκή ποικιλία γαλλικής προέλευσης (Βουργουνδία). Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε 24 νομούς, κατανεμημένους σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη, το ωίδιο, ιδιαίτερα στο στάδιο πριν την έναρξη του περκασμού, και την ξηρασία. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα ανθόρροιας και μικρορραγίας, όταν με τις καλλιεργητικές τεχνικές αυξάνεται η ζωηρότητα των πρέμνων. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό κορδόνι και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια (διπλό Royat) ή σε αμολυτή (Guyot) ανάλογα με τον κλώνο, την περιοχή, τις αποστάσεις φύτευσης και την επιδιωκόμενη παραγωγή. Η καλλιέργεια του απαιτεί συχνή παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών για να αποφευχθει ο κίνδυνος της υπερωρίμανσης. Στις μεσογειακές περιοχές είναι προτιμότερη η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής σε δροσερές, όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και σε εδάφη αργιλασβεστώδη, ασβεστώδη, βαθιά. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα Μαρτίου, για αυτό και παρουσιάζει ευαισθησία στους πρώιμους ανοιξιάτικους παγετούς, και ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μικρά, που δεν ξεπερνούν τα 180 gr., πτερυγωτά, κυλινδροκωνικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μικρές, σφαιρικές, με λεπτό φλοιό, χρώματος κίτρινου-κεχριμπαρί στην πλήρη ωρίμανση και σάρκα χυμώδη και γλυκιά.
Προϊόν
Το κρασί του Chardonnay παρουσιάζει ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, είναι λιπαρό, πλούσιο σε σώμα, αρωματικό, αλλά η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και η ποιότητά του είναι συνάρτηση της απόδοσης. Στα κατάλληλα εδάφη μπορεί να φτάσει το βέλτιστο της ποιότητας ενός λευκού ξηρού κρασιού. Το Chardonnay συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (Πλαγιές Αιγιαλείας, Ανδιανιώτικος, Θηβαϊκός, Μεσσηνιακός).