Περιοχές καλλιέργειας
Ερυθρή μεσογειακή ποικιλία ισπανικής καταγωγής καλλιεργούμενη σε αρκετές ξηροθερμικές περιοχές στον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι συνιστώμενη ως βελτιωτική σε 18 νομούς στα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.
Φυτό
Είναι πολύ ζωηρό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στον περονόσπορο, τη φόμοψη, το βοτρύτη και τους ανοιξιάτικους παγετούς και ανθεκτικό στην ξηρασία. Παρουσιάζει συχνά ανθόρροια, που μειώνεται με ένα κορυφολόγημα στην αρχή της άνθησης. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια. Εξωτερικεύει πολύ καλά την έλλειψη μαγνησίου όταν είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενα που προσλαμβάνουν δύσκολα το στοιχείο αυτό (SO4, Fercal, 44-53 M) και εμφανίζει συχνά συμπτώματα ξήρανσης της ράχης. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος, δίνει όμως τον καλύτερο χαρακτήρα του σε εδάφη ξηρά, σχιστολιθικά, χαλικώδη, θερμών περιοχών. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, 300 gr, πτερυγωτά, κωνικά, αρκετά πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, σφαιρικές ως ελαφρά ωοειδείς, με φλοιό παχύ, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, χυμώδη, γλυκιά.
Προϊόν
Στα κατάλληλα εδάφη, και με μέτρια παραγωγή, το κρασί της ποικιλίας αυτής έχει καλό χρώμα, υψηλό αλκοολικό τίτλο και μέτρια οξύτητα. Έχει την τάση όμως να γερνάει γρήγορα και να οξειδώνεται εύκολα. Το Grenache Rouge συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (Αγιορείτικος, Γερανίων, Δωδεκανησιακός, Θηβαϊκός, Κισσάμου).