Γενικά
Προέρχεται από διασταύρωση των ποικιλιών Bicame X Μοσχάτο Αμβούργου. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1955. Συνιστάται για τους νομούς της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Φθιώτιδας, Αχαϊας και Ανατολικής Μακεδονίας (πλην του νομού Δράμας)
Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά
Κορυφή νεαρού βλαστού ανοικτή λευκή, με πυκνό χνούδι. Αναπτυγμένο φύλλο μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, με σφηνοειδές κόλπο. Μισχικός κόλπος σε σχήμα λύρας ή U, με επικαλυπτόμενα τα άκρα. Άνω επιφάνεια ελάσματος λεία, με βαθύ πράσινο χρώμα. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής ή ωοειδής. Φλοιός μέτρια λεπτός ανθεκτικός με κίτρινο έως κιτρινόλευκο χρώμα. Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση.
Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, (1-2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Μορφώνεται σε αμφίπλευρο γραμμικό, με σχετικά υψηλό κορμό και δέχεται κλάδεμα μακρύ. Είναι ευαίσθητο στο ωίδιο και το βοτρύτη. Βιομηχανική ωρίμανση από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια της ποικιλίας Italia παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά στη συντήρηση και τη μεταφορά.