Κωδικός Προϊόντος: Κακοτρύγης
Περιοχές καλλιέργειας
Παλιά λευκή ποικιλία της Κέρκυρας, καλλιεργούμενη σήμερα σε μικρή έκταση.
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, ευπαθές στον περονόσπορο και την ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα Μαρτίου και ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μεγάλα, περίπου 300 gr., πτερυγωτά, κωνικά, σχετικά πυκνόρραγα που κόβονται πολύ δύσκολα (εξ’ου και η ονομασία της ποικιλίας). Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 1,7 gr., σφαιρικές, με φλοιό μέτρια λεπτό, διάφανο, ωχροπράσινου χρωματισμού στη σκιαζόμενη και κίτρινου-κεχριμπαρί στην ηλιαζόμενη πλευρά και σάρκα γλυκιά, νερουλή, χωρίς ιδιαίτερη γεύση, με 2-4 μέτρια γίγαρτα.
Προϊόν
Το γλεύκος είναι υψηλόβαθμο, καλής οξύτητας. Ο Κακοτρύγης συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών Οίνων (Κέρκυρας, Χαλικούνας).