Περιοχές Καλλιέργειας
Μία από τις πιο αξιόλογες ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης, καλλιεργούμενη σε μεγαλύτερη έκταση στο νομό Ηρακλείου.
Φυτό
Είναι ζωηρό, εύρωστο, πολύ γόνιμο, παραγωγικό, μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία και τις περισσότερες ασθένειες, με εξαίρεση τον περονόσπορο και το βοτρύτη. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Προτιμά για την καλλιέργειά του λοφώδεις περιοχές, εδάφη αργιλασβεστώδη, βαθιά, χαλικώδη, καλής στράγγισης. Ξεκινά τη βλάστηση τέλος Μάρτη με αρχές Απρίλη και ωριμάζει τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μεγάλα, περίπου 250-300 gr, κωνικά, πολύ πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 2,5 gr., ελλειψοειδείς, με φλοιό μέτρια παχύ, ερυθρομέλανου χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, μαλακή, εύχυμη, μάλλον γλυκιά, με 1-3 μέτρια γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 96,7 % του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 3,3 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Το Κοτσιφάλι δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, αρωματικά, μικρής οξύτητας, με ασταθές χρώμα. Για το λόγο αυτό συνοινοποιείται με την ποικιλία Μαντηλαριά για την παραγωγή των ξηρών ερυθρών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως "Αρχάνες" και "Πεζά". Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (Κρητικός, Ηρακλειώτικος, Λασιθιώτικος).