Περιοχές καλλιέργειας
Λευκή ποικιλία των Καλαβρύτων, καλλιεργούμενη σποραδικά και στην υπόλοιπη Αχαϊα, την Αρκαδία, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Τελευταία δοκιμάζεται η καλλιέργειά της και στη Μακεδονία, στο νομό Φλώρινας.
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, μέτρια ανθεκτικό στις ασθένειες και ευαίσθητο στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μεγάλα, 330 gr., κωνικά, κανονικής πυκνότητας ως πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 3,3 gr., σφαιρικές, με φλοιό παχύ, κιτρινοπράσινου ως κιτρινόχρυσου χρωματισμού, στυφό και σάρκα εύχυμη, γλυκιά, ελαφρά υπόξινη, με 2-3 μέτρια ως μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 96 % του βάρους του σταφυλιού, ενώ οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 11 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Το Λαγόρθι δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας. Συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (Αρκαδίας, Πλαγιές Αιγιαλείας).