Περιοχές καλλιέργειας
Ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και σποραδικά στους νομούς Κέρκυρας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής και Μαγνησίας, καταλαμβάνοντας συνολικά μία έκταση κοντά στα 6.500 στρέμματα. Η ποικιλία φαίνεται να εμφανίζει σημαντική παραλλακτικότητα.
Φυτό
Είναι μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμα, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία και τον περονόσπορο, μέτρια ανθεκτικό στο ωίδιο. Πολλές φορές εμφανίζει ανθόρροια, ιδιαίτερα όταν βρέχει την περίοδο της ανθοφορίας. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Για την καλλιέργειά του πρέπει να αποφεύγονται εδάφη βαριά, γόνιμα, που οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις και υποβάθμιση της ποιότητας, όπως πρέπει να αποφεύγονται και οι καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-3 σταφύλια, μέτρια, περίπου 250 gr., κυλινδροκωνικά, σχετικά αρραιόρραγα ως κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μέτριες έως μικρές, 2,3 gr., σφαιρικές ως ελαφρά δισκοειδείς, με φλοιό παχύ, ερυθρομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά στυφή, με 1-3 μικρά γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 93 % του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 10 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Η Μαυροδάφνη, όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, μπορεί να δώσει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα, αλλά και θαυμάσια γλυκά κρασιά. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα γλυκά κρασιά Ελεγχόμενης Ονομασίας Προελεύσεως "Μαυροδάφνη Πατρών" και "Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας", καθώς και ορισμένοι Τοπικοί Οίνοι (Λετρινών, Πλαγιές Αίνου, Πλαγιές Πετρωτού, Μεταξωτών).