Περιοχές καλλιέργειας
Πρόκειται για ποικιλία καλλιεργούμενη σε μεγάλη έκταση σε αρκετές χώρες του κόσμου (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Τουρκία, Αυστραλία, Αμερική κ.α.). Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Σάμο, τη ΒΔ Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά, τη Ρόδο και σποραδικά στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και, τελευταία, την Μακεδονία. Η ποικιλία φαίνεται να εμφανίζει μεγάλη παραλλακτικότητα που ευνοείται από τους διαφορετικούς τόπους μακραίωνης καλλιέργειας.
Φυτό
Είναι μέτριας ζωηρότητας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδαιμίδα, τις μέλισσες, τις σφήκες/ το μολυσματικό εκφυλισμό, και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Την άνοιξη θέλει επιμελετημένο ξεβλαστάριασμα γιατί πετά πολλούς λαίμαργους από το παλιό ξύλο. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Προτιμά εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, μέσης γονιμότητας, επικλινή, και περιοχές με υψόμετρο, όπου δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα του. Ξεκινά τη βλάστηση νωρίς, στα μέσα Μαρτίου, και ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια μέτρια, που ξεπερνούν τα 300 gr., κωνικοκυλινδρικά, πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα από την κληματίδα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 2 gr., σφαιρικές, με φλοιό αρκετά παχύ, κιτρινόχρυσου χρωματισμού με πρέκνες κατά την ωρίμανση, και σάρκα χυμώδη, γλυκιά, με μοσχάτο άρωμα, με 1-4 μέτρια γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 93,6 % του βάρους του σταφυλιού.
Προϊόν
Στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, το μοσχάτο μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, έντονα αρωματικά, που οξειδώνονται εύκολα, για αυτό και θέλει προσοχή στην οινοποίηση, αλλά κυρίως έξοχα γλυκά κρασιά. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα γλυκά κρασιά Ελεγχόμενης Ονομασίας Προελεύσεως "Μοσχάτο Σάμου", "Μοσχάτο Ρίου¨, "Μοσχάτο Πατρών", "Μοσχάτο Κεφαλληνίας" και "Μοσχάτο Ρόδου". Το Μοσχάτο συμμετέχει επίσης στην παραγωγή αρκετών ξηρών οίνων, το αρωματικό δυναμικό των οποίων δυναμώνει.