Γενικά
Η σπουδαιότερη επιτραπέζια ποικιλία αμπέλου με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται συστηματικά στην Κρήτη (νομό Ηρακλείου), τη Μακεδονία (νομοί Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής), την Πελοπόννησο (νομοί Αχαϊας και Κορινθίας), ενώ συνιστάται σε όλους τους νομούς της Κρήτης και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας (εκτός των νομών Δράμας και Σερρών), καθώς και τους νομούς Κορινθίας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Αττικής, Δωδεκανήσου, Έβρου, Χίου, Λέσβου και Σάμου. Αναφέρονται αρκετά συνώνυμα όπως Ροζακί, Κέρινο, Αρχανιώτικο, Ραζακί Άσπρο κ.α.
Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά
Η κορυφή της νεαρής βλάστης έχει σχήμα ανοικτό και χρώμα πράσινο λευκό με αραιό χνούδι. Το αναπτυγμένο φύλλο έχει μέγεθος μέτριο εώς μεγάλο και σχήμα σφηνοειδές ή και κυκλικό, πεντάλοβο και πεντάκολπο. Ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα λύρας ή U. Το έλασμα έχει χρώμα βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοικτό στην κάτω, λείο και στις δύο πλευρές. Το σταφύλι είναι μεγάλο, κωνικό, με μέτρια πυκνότητα. Η ράγα είναι μεγάλη, κυλινδρική ή ελλειψοειδής με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, συχνά διαφανής. Η σάρκα είναι τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Εξωτερικά καλύπτεται από λεπτό στρώμα κέρινης ανθηρότητας. Γίγαρτα 2-3 ανά ράγα.
Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, φέρει συνήθως 2 σταφύλια σε κάθε καρποφόρο βλαστό. Μορφώνεται και στα τρία συστήματα μόρφωσης (κύπελλο, γραμμικό και κρεβατίνα), με ανάλογη παραγωγική συμπεριφορά. Τα τελευταία χρόνια μορφώνεται κυρίως αμφίπλευρα γραμμικά. Ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του κέντρου καλλιέργειας και το σύστημα μόρφωσης δέχεται κλάδεμα βραχύ μακρό ή μεικτό. Στις κρεβατίνες εφαρμόζεται μακρό ή μεικτό κλάδεμα, ενώ στα κύπελλα, ιδίως σε μη αρδευόμενους αμπελώνες δέχεται κλάδεμα βραχύ. Προσαρμόζεται σε διαφορετικές οικολογικές συνθήκες αλλά προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία, σε λοφώδεις περιοχές. Εμβολιάζεται με επιτυχία στα υποκείμενα R 110, Ru 140 και 1103P, ενώ παρουσιάζει προβλήματα με το 41Β. Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ωιδίου και του περονόσπορου. Οι αποδόσεις σε σταφύλια εξαρτώνται από το σύστημα μόρφωσης, την καρποφορία, αλλά και τις λοιπές καλλιεργητικές συνθήκες και κυμαίνεται στους 2 τόνους/ στρέμμα στα κύπελλα, στους 4 τόνους/ στρέμμα στα γραμμικά, ενώ στις κρεβατίνες φτάνει στους 2 τόνους/ στρέμμα. Η εμπορική ωρίμανση των σταφυλιών κλιμακώνεται, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου εώς και τα τέλη Οκτωβρίου. Τα σταφύλια της ποικιλίας Ραζακί παρουσιάζουν μεγάλη ικανότητα για συντήρηση και μεταφορά και για αυτό θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών που παράγονται στην Ελλάδα εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης.