Περιοχές καλλιέργειας
Ερυθρή ποικιλία ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούμενη στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης και σποραδικά στις Κυκλάδες.
Φυτό
Είναι ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ανθεκτικό στην ξηρασία, ευαίσθητο στο ωίδιο, την ευδαιμίδα και το μολυσματικό εκφυλισμό. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια, ανάλογα με την ζωηρότητα (και ο τυφλός είναι καρποφόρος). Προτιμά εδάφη αργιλασβεστώδη, ξηρικά, μέσης γονιμότητας. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα Μαρτίου και ωριμάζει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, περίπου 250 gr., πυραμιδοειδή, αρκετά πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 1,5 gr., σφαιρικές, με παχύ φλοιό, ερυθροϊώδους χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά με 1-3 μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 94,75 % του βάρους του σταφυλιού, ενώ οι φλοιοί με τα γίγαρτα το 7,3 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Το Ρωμέικο δίνει κρασιά που χαρακτηρίζονται ως μεσογειακού τύπου (υψηλόβαθμα, μικρής οξύτητας, με ασταθές χρώμα και τάση οξείδωσης). Πρόκειται για κρασιά που γερνάνε γρήγορα.