Περιοχές καλλιέργειας
Λευκή ποικιλία των Ιονίων νησιών, καλλιεργούμενη κυρίως στην Κεφαλλονιά και σποραδικά στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδία, σε μία έκταση που δεν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα. Λόγω του ονόματός της θεωρήθηκε ότι είναι η Ιταλική ποικιλία Ribolla giala, με την οποία παρουσιάζει όμως μορφολογικές διαφορές.
Φυτό
Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία, το ωίδιο, το βοτρύτη, τον μολυσματικό εκφυλισμό και τις ιώσεις γενικότερα. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια. Προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδαφών, προτιμά όμως πτωχά, πετρώση, ασβεστώδη εδάφη ορεινών περιοχών, όπου δίναι καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, περίπου 250 gr., κυλινδρικά, αρκετά πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 2-6 gr., σφαιρικές, με παχύ φλοιό, χρυσοκίτρινου χρωματισμού και σάρκα γλυκιά, εύγευστη, ελαφρά αρωματική, με 2-3 μεγάλα γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 96 % του βάρους του σταφυλιού, ενώ οι φλοοί με τα γίγαρτα το 10 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Η Ρομπόλα δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας ως καλής οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως "Ρομπόλα Κεφαλληνίας" και ορισμένα επιτραπέζια κρασιά.