Περιοχές καλλιέργειας
Λευκή ποικιλία γαλλικής προέλευσης, η οποία καλλιεργείται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 για να φτάσει στο τέλος της να καλλιεργείται σε 21 νομούς της χώρας, γεωγραφικά κατανεμημένους σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη, το ωίδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό, την ίσκα και την εουτύπα. Πρέπει να αποφεύγονται καλλιεργητικές τεχνικές που αυξάνουν την ζωηρότητα των πρέμνων, η οποία οδηγεί σε ανθόρροια και αύξηση των προσβολών από βοτρύτη. Διαμορφώνεται σε γραμμικά σχήματα και δέχεται κλάδεμα κοντό ή μακρύ, ανάλογα με τον κλώνο, την περιοχή, τις αποστάσεις φύτευσης και την επιδιωκόμενη παραγωγή. Προτιμά εδάφη ασβεστώδη, αλλά και πυριτικά, αμμώδη, καλής έκθεσης, όχι πολύ γόνιμα και υγρά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το κλίμα, θα ήταν όμως προτιμότερο να αποφεύγονται πολυ θερμές περιοχές, στις οποίες τα προϊόντα υστερούν σε αρωματικό δυναμικό. Ξεκινά τη βλάστησή του στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλος Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μικρά ως μέτρια, που δεν ξεπερνούν τα 200 gr., κυλινδρικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι μικρές, ωοειδείς, με παχύ φλοιό, χρυσοκίτρινου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη, γλυκιά, αρωματική.
Προϊόν
Το Sauvignon Blanc όταν καλλιεργηθεί στις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, με μικρές αποδόσεις και τρυγηθεί στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα σάκχαρα και την οξύτητα, διατηρώντας το ιδιαίτερο αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας, μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, αρωματικά, με σώμα, βελούδινα, άριστης ποιότητας. Το Sauvignon Blanc συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών Τοπικών Οίνων (Δράμας, Ηρακλειώτικος, Θηβαϊκός).