Κωδικός Προϊόντος: 12700
Ιδανικό και για γεμιστά.
Έτοιμο σε 45 ημέρες.
Μονοετές.
Ποικιλία πρώιμη, πολύ παραγωγική, με βαρελοειδείς ομοιόμορφους καρπούς, χρώματος πράσινου ανοιχτού με υπόλευκα στίγματα.
Μαγειρεύεται και με γέμιση ρυζιού ή άλλων υλικών.
Απόσταση φυτών (εκ.): 60
Απόσταση γραμμών (εκ.): 120
Βάθος σποράς (εκ.):2-3
Ημέρες φυτρώματος: 8-10
Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 45
Ποικιλία: Bolognese
Συσκευασία: Φάκελος
Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
Μήνας συγκομιδής: Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Curcubita pepo
Τα κολοκυθάκια είναι μονοετή ή πολυετή φυτά και οι βλαστοί τους είναι πράσινοι, κυλινδρικοί, τριχωτοί. Τα άνθη της κολοκυθιάς είναι μεγάλα κίτρινου χρώματος, ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και η ανάπτυξη της είναι πολύ γρήγορη.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
Μήκος καρπού (cm): 11/12
Σπόροι ανά γραμμάριο : 6-8
Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 5-6
Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης(οC): 22-28
Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,3- 0,4
Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 4,5
Ποικιλίες
Κολοκύθι γεμιστό · Bolognese marrow: Ιδανικό και για γεμιστά. Έτοιμο σε 45 ημέρες. Μονοετές. Ποικιλία πρώιμη, πολύ παραγωγική.
Κολοκυθάκι για ανθό: Ποικιλία πολύ παραγωγική με καρπούς μεσαίου μεγέθους, χρώματος πράσινου ανοιχτού. Μεγάλα άνθη.
Κολοκύθι κομποκολόκυθο μακρύ ξανθό · Sarzana marrow: Έτοιμο σε 50 ημέρες. Μονοετές. Ποικιλία με κυλινδρικούς καρπούς με διακριτικές ραβδώσεις και με πράσινο ανοιχτό χρώμα. Μεγάλο άνθος που διατηρείται και μετά την συγκομιδή.
Κολοκύθι μακρύ σκούρο · Nano verde di Milano marrow: Θαμνώδες. Μονοετές. Ποικιλία μεσοπρώιμη, θαμνώδης με καρπό μακρύ, κυλινδρικό, χρώματος πράσινου σκούρου.
Κολοκύθι στρογγυλό ξανθό · Light green & round marrow: Ιδανικό και για γεμιστά. Έτοιμο σε 50 ημέρες. Μονοετές. Ποικιλία με στρογγυλούς καρπούς και ελαφριές ραβδώσεις, χρώματος πράσινου ανοιχτού.
Κολοκύθι στρογγυλό σκούρο · Dark green & round marrow: Ιδανικό και για γεμιστά. Έτοιμο σε 50 ημέρες. Μονοετές. Ποικιλία πρώιμη, πολύ παραγωγική με στρογγυλούς καρπούς, λείους, χρώματος πράσινου σκούρου.
Οδηγίες φύτευσης
Είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου και δεν αναπτύσσεται στο ψύχος. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι γύρω στους 22 βαθμούς. Η καλλιέργειά του θεωρείται εύκολη και προτείνεται σε αρχάριους καλλιεργητές, καθώς δίνει μεγάλη και γρήγορη παραγωγή. Αν δεν διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να φυτεύσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα. Καλό θα είναι να τοποθετήσουμε στη βάση της γλάστρας διογκωμένη άργιλο για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση.
Πότισμα
Τα κολοκυθάκια είναι απαιτητικά σε νερό για να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Την περίοδο της άνοιξης, το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε δύο μέρες, ενώ τη περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται κάθε μέρα, για να διατηρείται το χώμα υγρό.
Λίπανση
Για όλες τις ποικιλίες του κολοκυθιού, η λίπανση είναι βασική εργασία, γιατί χρειάζεται πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ενσωματώνουμε ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και λαχανικά, η οποία είναι πλούσια σε άζωτο, κάθε 20 ημέρες. Όταν τα φυτά του κολοκυθιού πλέον έχουν αναπτυχθεί αρκετά, ενσωματώνουμε ακτιβοζίνη για κηπευτικά, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στη παραγωγή για πλούσιους και ζουμερούς καρπούς.
Συγκομιδή
Συγκομίζουμε τα κολοκύθια συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση. Επίσης, είναι έτοιμο να το κόψουμε όταν φτάσει σε μήκος 10 με 15 εκατοστά. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει γρήγορα, κυρίως το καλοκαίρι, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται κάθε δύο μέρες και τις πρωινές ώρες.
Χρήσιμα TIPS
Αν αφήσουμε τα κολοκύθια να γίνουν πολύ μεγάλα είναι κατάλληλα για κολοκυθόπιτες αλλά και για τηγάνι.
Τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά, αποτελώντας βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές καλοκαιρινών φαγητών όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμ και τα γεμιστά.
Διαθέτουν σημαντική θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες κάλιο και ασβέστιο.
Η καλλιέργεια του κολοκυθιού ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το αγγούρι, το πεπόνι και το καρπούζι, με τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
Οι τρυφεροί βλαστοί της κολοκυθιάς που τρώγονται, ονομάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας κολοκυθοκορφάδες.
Πολλές φορές παρατηρούμε να κιτρινίζουν τα κολοκύθια, να μη μεγαλώνουν και να μένουν μικρά. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική υγρασία. Επίσης μπορεί να κιτρινίσουν από την έλλειψη ασβεστίου, οπότε και ενσωματώνουμε οργανικό ασβέστιο - μαγνήσιο , φυσικής προέλευσης από όστρακα, το οποίο είναι κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια.
Διευκρινήσεις
Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.