Κωδικός Προϊόντος: 12791-15666
Υψηλή θρεπτική αξία
Έτοιμο σε 45 ημέρες
Μονοετές
Ποικιλία με μεγάλα κατσαρά παχιά φύλλα, με πράσινο βαθύ χρώμα
Κατάλληλη για καλλιέργεια την άνοιξη
Απόσταση φυτών (εκ.): 5-10
Απόσταση γραμμών (εκ.): 20-30
Βάθος σποράς (εκ.):2
Ημέρες φυτρώματος: 10-15
Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 45
Ποικιλία: America
Συσκευασία: Φάκελος
Τύπος συσκευασίας: Φάκελος μικρός
Εποχή σποράς: Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνας
Εποχή συγκομιδής / ανθοφορίας: Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνας
Διάρκεια καλλιέργειας: Μονοετές
Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Spinacia oleracea
Το σπανάκι είναι από τα πιο αγαπημένα και υγιεινά φυλλώδη λαχανικά.
Πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, είναι εξαιρετικό για σαλάτες και για μαγείρεμα.
Μαζί με το μαρούλι, θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες λαχανικών και για αυτό προτείνεται ανεπιφύλακτα σε αρχάριους κηπουρούς.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
Σπόροι ανά γραμμάριο: 90-100
Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 4-5
Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC) : 7-24
Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 2,5-3
Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 2,5
Ποικιλίες
Οι ποικιλίες του χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες.
Εκείνες που έχουν λεία φύλλα και τρυφερά και εκείνες με παχιά, σκούρα πράσινα και κατσαρά:
Winter giant: 40 ημερών, λείο φύλλωμα πράσινου χρώματος
Μatador: 40 ημερών, λείο φύλλωμα σκούρου πράσινου χρώματος
America: 45 ημερών, κατσαρό φύλλωμα ανοιχτού πράσινου χρώματος
Virofly: 40 ημερών, λείο φύλλωμα πράσινου χρώματος
Νew Zealand: αγκαθωτό καλοκαιρινό, 70 ημερών, λείο φύλλωμα τριγωνικού σχήματος σκούρου πράσινου χρώματος (ειδικό για εαρινή/θερινή φύτευση)
Οδηγίες φύτευσης
Προτιμά δροσερά, ήπια κλίματα (ιδανικά σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-18 οC αλλά αντέχει μέχρι και στους -7 οC !).
Φυτεύεται σε ηλιαζόμενα εδάφη ή σε ημισκιά.
Ιδανικό έδαφος είναι το καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο σε άζωτο και οργανική ουσία.
Μπορούμε να το φυτέψουμε σε σπορείο και σε 2-3 βδομάδες να μεταφυτευτεί στον κήπο μας ή να το φυτέψουμε, απ’ ευθείας στο χώμα.
Σπέρνουμε σε γραμμές επειδή είναι πιο εύκολη η καταπολέμηση ζιζανίων.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 20-30 cm μεταξύ των γραμμών και 2-10 cm επί της γραμμής.
H φύτευση γίνεται σε βάθος 2 cm.
Εάν δε διαθέτουμε κήπο, επιλέγουμε να φυτέψουμε σπανάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
Η καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και με ανατολική έκθεση την περίοδο της άνοιξης.
Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το σπανάκι έχει ριζικό σύστημα που παραμένει επιφανειακά.
Είναι σημαντικό να τοποθετούμε μία στρώση διογκωμένη άργιλο στην βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό που περισσεύει.
Πότισμα
Το σπανάκι θέλει τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις, γιατί έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, που δεν απλώνει.
Επιπλέον, όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, χρειάζεται αυξημένα ποτίσματα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Λίπανση
Το σπανάκι ευνοείται από την πλούσια γονιμότητα γι αυτό εμπλουτίζουμε στο χώμα οργανικό λίπασμα πλούσιο σε οργανική ουσία και άζωτο όπως το οργανικό λίπασμα για λαχανικά ή την Βιολογική ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά.
Αποφεύγουμε να λιπάνουμε με ανόργανα νιτρώδη λιπάσματα, διότι τα νιτρικά συσσωρεύονται στα φύλλα.
Αποφεύγουμε όσο μπορούμε όμως το κατάβρεγμα των φύλλων για να μην αναπτυχθεί εις βάρος της καλλιέργειας κάποια ασθένεια.
Σε θερινές καλλιέργειες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πανιά εδαφοκάλυψης ώστε να διατηρηθεί εύκολα η υγρασία στο χώμα.
Η εδαφοκάλυψη έχει ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα διάφορα αγριόχορτα που αναγκαζόμαστε να σκαλίζουμε και να ξεβοτανίζουμε συχνά.
Συγκομιδή
Το σπανάκι είναι έτοιμο περίπου 6 εβδομάδες από τη σπορά.
Συγκομίζουμε πριν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν και οπωσδήποτε πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ανθικό στέλεχος.
Από το σπανάκι αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε πολλές κοπές.
Είτε κόβουμε όλο το φυτό από τη ρίζα ή κόβουμε μόνο τα μεγάλα ώριμα φύλλα και να επαναλαμβάνουμε τη συγκομιδή όταν νέα φύλλα ωριμάσουν.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς, μέχρι να εξαντληθεί το φυτό.
Χρήσιμα TIPS
Το σπανάκι μπορεί να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για πολύ καιρό (3-6 μήνες περίπου).
Στη συντήρηση, να μην τα αποθηκεύσετε μαζί με μήλα, πεπόνια ή τομάτες.
Μπορεί να αναπτυχθεί αρμονικά με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο.
Χάρη στις διουρητικές ιδιότητες του σπανακιού, μπορούμε να το απολαύσουμε ως βασικό συστατικό για τα smoothies που βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Διεγείρουν την αποτοξίνωση του σώματος και αυξάνουν το ενεργειακό επίπεδο.
Συνταγή για smoothie με σπανάκι και πορτοκάλια:
7 φύλλα σπανάκι, 3 πορτοκάλια χυμό, 2 ακτινίδια, 1 φλυτζάνι νερό.
Αφού πλυθεί το σπανάκι το βάζετε στο μπλέντερ.
Ρίχνετε το χυμό από τα πορτοκάλια.
Κόβετε το ακτινίδιο και το προσθέστε το και τέλος ρίχνεται το νερό.
Ανακατέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ένα ρόφημα με απαλή υφή.
Διευκρινίσεις
Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου.
Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές.
Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.