Κωδικός Προϊόντος: Syrah
Περιοχές καλλιέργειας
Ερυθρή ποικιλία, που έγινε γνωστή χάρη στα θαυμάσια κρασιά που δίνει στην κοιλάδα του Ροδανού, καλλιεργούμενη σήμερα σε πολλές περιοχές στον κόσμο. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της ξεκίνησε από τη Σιθωνία, ενώ τα τελευταία 3 - 4 χρόνια καλλιεργείται ως συνιστώμενη σε 16 νομούς της χώρας (Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία).
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στα ακάρεα, τα τζιτζικάκια, το βοτρύτη, τους παγετούς της άνοιξης, την ξηρασία και τους ανέμους (οι νεαρές κληματίδες σπάνε εύκολα). Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια ή μακρύ (αμολυτή των 5 - 6 ματιών) ανάλογα με τον κλώνο και την επιδιωκόμενη παραγωγή. Πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση του υποκειμένου 110 R, ακόμα και σε εδάφη με πολύ λίγο ανθρακικό ασβέστιο, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας της ποικιλίας στη χλώρωση. Προτιμά εδάφη που εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία με νερό κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Τα καλύτερα χαρακτηριστικά της τα δίνει σε εδάφη σχιστολιθικά, γρανιτικά, αρκετά βαθιά και σε περιοχές με δροσερό όχι υγρό (είναι ευαίσθητη στην υγρασία) αλλά ούτε και πολύ ξηρό κλίμα (ευαίσθητη στην ξηρασία). Η περίοδος περκασμός - ωρίμανση είναι πολύ σύντομη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερωρίμανση, για τον λόγο αυτό απαιτείται σχολαστική παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών. Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, που πλησιάζουν τα 250gr., κυλινδρικά, κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μικρές, ωοειδείς, με λεπτό αλλά ανθεκτικό φλοιό, μελανού χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, εύχυμη με ευχάριστη γεύση
Προϊόν
Ανάλογα με τον κλώνο, το κλάδεμα, το έδαφος και την περιοχή, η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει κρασιά λιγότερο ή περισσότερο "δυνατά" μέτριας οξύτητας, με έντονο χρώμα, έντονα αρώματα, που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση. Συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών τοπικών οίνων (Ηρακλειώτικος, Ανδριανώτικος, Δωδεκανησιακός, Επανωμίτικος, κ. ά.).