Κωδικός Προϊόντος: Τσαούσι
Περιοχές καλλιέργειας
Λευκή ποικιλία αιγυπτιακής προέλευσης, καλλιεργούμενη σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου (Αλγερία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία). Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και σποραδικά στην Ημαθία, την Κοζάνη, τη Δράμα και την Κέρκυρα.
Φυτό
Είναι ζωηρό, μέτρια παραγωγικό, μέτρια ανθεκτικό στον περονόσπορο και το ωίδιο και επιρρεπές στην ανθόρροια. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat), αλλά και σε γραμμικό ανανεωμένου βραχίονα (Guyot) και δέχεται κλάδεμα στα 3-4 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση μετά τα μέσα Απριλίου και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια μεγάλα, κωνικά, κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μεγάλες, ωοειδείς, με φλοιό μέτριου πάχους, κιτρινοπράσινου χρωματισμού και σάρκα τραγανή, γλυκιά, εύγευστη, με 1-3 μέτρια γίγαρτα.
Προϊόν
Το γλεύκος είναι μέτριας περιεκτικότητας σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας. Το Τσαούσι συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων Τοπικών Οίνων (πλαγιές Αίνου, Μαντζαβινάτων).