Περιοχές καλλιέργειας
Μία από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, ιταλικής πιθανά προέλευσης, καλλιεργούμενη στη Λευκάδα και σποραδικά στην Πρέβεζα, το Αγρίνιο, την Πάτρα.
Φυτό
Είναι ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, ανθεκτικό στις ασθένειες με εξαίρεση τον περονόσπορο, σχετικά ευαίσθητο στην ξηρασία. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κοντό κλάδεμα στα 2-3 μάτια. Προσαρμόζεται καλά σε εδάφη πετρώδη και άγονα, και σε περιοχές μικρού υψομέτρου. Σε πολύ ορεινές περιοχές (με υψόμετρο που ξεπερνά τα 500 μέτρα), το σταφύλι δεν ωριμάζει ικανοποιητικά. Ξεκινά τη βλάστηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και ωριμάζει στα μέση Σεπτεμβρίου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια μέτρια, περίπου 250 gr., κυλινδροκωνικά, πυκνόρραγα. Οι ράγες είναι σφαιρικές, μέσου μεγέθους, 1,7-2 gr., με φλοιό παχύ, στυφό, έντονα κυανέρυθρου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, εύχυμη, μαλακή, με 1-3 μέτρια γίγαρτα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 94,5 % του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 15,3 % του βάρους των ραγών.
Προϊόν
Όταν καλλιεργείται στα κατάλληλα εδάφη και σε περιοχές μικρού υψομέτρου, το Βερτζαμί δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, με πλούσιο χρώμα. Συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών επιτραπέζιων κρασιών.