Περιοχές Καλλιέργειας
Ερυθρή ποικιλία καλλιεργούμενη διάσπαρτα στην Κρήτη (Χανιά, Λασίθι), τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λακωνία, την Αχαϊα, τη Μεσσηνία, την Αμοργό, τη Σαντορίνη και τα Γρεβενά.
Φυτό
Είναι πολύ ζωηρό, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωίδιο και την όξινη σήψη και ανθεκτικό στην ξηρασία. Εμφανίζει έντονη ανθόρροια στα γόνιμα εδάφη ή μετά από καλλιεργητικές τεχνικές που αυξάνουν την ήδη μεγάλη του ζωηρότητα (λίπανση, άκαιρο κορυφολόγημα). Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Ξεκινά τη βλάστηση το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη και ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη (στη Σαντορίνη το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου). Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλλια, μεγάλα, περίπου 500 gr, απλά, κωνικά, μεγάλης πυκνότητας, που κόβονται δύσκολα. Οι ράγες είναι μεγάλες, 3,5-4 gr, σφαιρικές, με φλοιό παχύ, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα μαλακή, γλυκιά, εύχθμη, εύγευστη, με 2-3 μέτρια γίγαρτα.
Προϊόν
Το γλεύκος είναι σχετικά πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας ως μικρής οξύτητας.